Είναι δυνατή η παραγωγική ανασυγκρότηση της μεταποίησης στην Ελλάδα στο διεθνές περιβάλλον;

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014 στις 18.30, στο ΤΕΕ
Αξιοποιώντας την εθελοντική προσφορά εργασίας μελών (και μη) του Τ.Ε.Ε., και διακεκριμένων Πανεπιστημιακών ερευνητών, το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Μελών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ι.ΕΚ.Ε.Μ. Τ.Ε.Ε.) διοργανώνει σειρά Ημερίδων στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα, 1ος όροφος) με θέμα:
«Είναι δυνατή η παραγωγική ανασυγκρότηση της μεταποίησης στην Ελλάδα στο διεθνές περιβάλλον;»
 

Το τρέχον μοντέλο της παγκοσμιοποίησης προωθεί την αντίληψη ότι η μεταποίηση μπορεί να γίνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες ενώ στις αναπτυγμένες χώρες θα παραμείνουν οι υπηρεσίες υψηλής απόδοσης (έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών,  σχεδιασμός προϊόντων,  εμπόριο, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, πωλήσεις,  διαφήμιση).
Η από-καθετοποίηση όμως της παραγωγής στις αναπτυγμένες χώρες διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά δίχως την ύπαρξη του κόμβου της μεταποίησης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ανησυχητική μείωση της βιομηχανίας, για πρώτη φορά προχώρησε στην διαμόρφωση θέσεων για τη βιομηχανική πολιτική, με ορίζοντα το 2020. Οι ΗΠΑ υλοποιούν προγράμματα επαναπατρισμού της μεταποίησης που είχε μετακινηθεί στις αναδυόμενες οικονομίες.
Στην Ελλάδα η μεταποίηση από 25% το 1980 έχει κατακρημνιστεί στο 9% το 2012 ενώ ένα σημαντικό τμήμα του παραγωγικού δυναμικού τόσο σε ανθρώπινους πόρους όσο και σε παραγωγικό εξοπλισμό παραμένει ανενεργό.
Τι δυνατότητες υπάρχουν ώστε να υπάρξει αντιστροφή της τάσης;
Η 1η Ημερίδα του κύκλου για τη μεταποίηση θα γίνει τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2014 στις 18.30  και θα επικεντρωθεί στο διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο ανάπτυξης, στην ανάλυση του ιστορικού, της φυσιογνωμίας και της εξέλιξης της ελληνικής βιομηχανίας, στο όραμα ώστε να αποτελέσει η μεταποίηση ένα βασικό κρίκο για την ανασυγκρότηση της χώρας και σε βασικές προτάσεις για ένα πρώτο στρατηγικό σχέδιο.

Η θεματολογία της ημερίδας συνοψίζεται ως εξής:

1. «Διεθνείς τάσεις-Ξένες Άμεσες Επενδύσεις» με ομιλήτρια την κα Μαργαρίτα Αντωνίου Χημικό Μηχανικό, υπάλληλος του ΥΠΑΑΝ

2. «Η νέα βιομηχανική πολιτική της Ε.Ε. για το 2020» με ομιλήτρια την κα Μαρία Μανδάρακα, Χημικό Μηχανικό, τ. καθηγήτρια του ΕΜΠ

3. «Συνοπτικός απολογισμός των εξελίξεων της βιομηχανίας στην Ελλάδα» με ομιλητή τον κ. Στρατή Ζαφείρη, Χημικό Μηχανικό

 4. «Μια σύγχρονη ελληνική βιομηχανία είναι εφικτή και μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για την ανασυγκρότηση της χώρας» με ομιλητή τον κ. Αλέξανδρο Οικονομίδη, μαθηματικό –βιοτέχνη

 5. «Το όραμα και πρώτες προτάσεις για το  στρατηγικό σχέδιο» με ομιλητή τον κ. Γιώργο Σταμπουλή, Μηχανικό Παραγωγής και Διοίκησης, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στις επόμενες Ημερίδες τα θέματα που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνουν το αγροτοβιομηχανικό σύστημα & βιομηχανίες τροφίμων, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την μεταποίηση, οι περιβαλλοντικές βιομηχανίες, καλές πρακτικές συνεργασιών/συνεργειών από το διεθνές περιβάλλον ενώ θα καλεστούν εκπρόσωποι μικρομεσαίων επιχειρήσεων να καταθέσουν απόψεις ως εισηγητές.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Ανάπτυξη, Εκδηλώσεις. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Σχολιάστε