Ποιοι είμαστε

Η συλλογική δράση μας για θέματα ανάπτυξης και παραγωγικής αξιοποίησης των μηχανικών και γενικότερα των επιστημόνων ξεκινάει το 2008 – 2009 όπου λειτούργησε στο Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) επιτροπή μηχανικών – οικονομολόγων που στήριξε τη Διοικούσα Επιτροπή σε θέματα δημόσιων προϋπολογισμών, προγράμματος Δημοσίων έργων και ανάπτυξης. Μετεξέλιξη της το 2010 αποτέλεσε η συγκρότηση, σε εθελοντική βάση, οµάδας εργασίας διπλωµατούχων µηχανικών με τη συµπαράταξη διακεκριµένων δασκάλων και ερευνητών και την οργανωτική στήριξη και φιλοξενία του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Επιµόρφωσης Μελών του Τ.Ε.Ε. (Ι.Ε.Κ.Ε.Μ. Τ.Ε.Ε.). Η οµάδα εργασίας ασχολήθηκε συστηµατικά µε τις συνέπειες της κοινωνικοοικονομικής κατάρρευσης και διάλυσης του παραγωγικού ιστού της χώρας, τα συνοδά αδιέξοδα της, όπως η άνιση μάχη των νέων -κυρίως- µηχανικών, για την επιβίωση και την άσκηση της επιστήμης τους.
Από το 2010 έως σήμερα πραγµατοποιήθηκαν ογδόντα πέντε (85) συναντήσεις εργασίας των µελών της οµάδας. Στο πλαίσιο µιας διεξοδικής ανάλυσης των αιτίων της κατάρρευσης και συνακόλουθης ιχνηλάτησης ρεαλιστικών διεξόδων από το τέλµα, διαµορφώθηκαν συγκεκριµένες θεµατικές ενότητες και οργανώθηκε η παρουσίασή τους σε δεκαέξι (16) δηµόσιες εκδηλώσεις.

Εβδοµήντα πέντε (75) επιλεγµένοι οµιλητές, µε την ενεργό συµµετοχή του κοινού µέσω ερωτήσεων, παρεµβάσεων και σύντοµων τοποθετήσεων, έθεσαν κατά την τελευταία τριετία ορισµένες θεωρητικές και πρακτικές βάσεις για την τεχνογένεση και ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με τρεις επισημάνσεις.

  • Είναι αναγκαία η ιστορική γνώση.
  • Η μεγέθυνση δεν είναι ταυτόσημη με την ανάπτυξη, η τελευταία δεν προϋποθέτει, κατά ανάγκη την πρώτη. Καινοτομία, τεχνογένεση, ακόμα και χαμηλού κόστους νέες τεχνολογίες έχουν νόημα εάν συνδέονται με την ανάπτυξη.
  • Μια συσκοτισµένη, από την αφόρητη πολυλογία για το φαίνεσθαι της καθηµερινότητας, αλήθεια: κύριος αναπτυξιακός µοχλός της όποιας ανασυγκρότησης υπήρξε, κατά την µεταπολεµική, περίοδο και εξακολουθεί να παραµένει σήµερα, εν δυνάμει και κατά µείζονα λόγο, το πλούσιο δυναµικό της χώρας σε νέους επιστήµονες- µηχανικούς, ικανούς να αξιοποιήσουν τα παραγωγικά εργαλεία.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ  ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

 

ΑΡΧΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ανοικτή Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Ανάπτυξη ]

Συζητάμε και διοργανώνουμε εκδηλώσεις με θέμα την Ανάπτυξη και τους Μηχανικούς

Μέλη:

Γιάννης Αλαβάνος, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, Ρίτα Αντωνίου,  Ελένη Καλαφάτη, Αθανάσιος Κονταξής,  Ζακ Κουνέ,  Ανθή Πατεράκη, Λάμπρος Πυργιώτης Τα  Επιτροπής Μελετών και Ερευνών του ΤΕΕ παρουσιάζουν προτάσεις και ιδέες για την Απασχόληση των Μηχανικών και εναλλακτική Ανάπτυξη, βασισμένη στις πραγματιυς.

Μπορείτε να επικοινωνείτε με σχόλιο σε αυτήν τη σελίδα ή στο e-mail: leftengineerATgmail.com

Διαφημίσεις

Μία ἀπάντηση στὸ Ποιοι είμαστε

  1. Ὁ/ἡ αναγνωστοπουλος σπυρίδων γράφει:

    καλησπέρα. έχουμε καμια εξέλιξη για τις ΚΟΙΝΣΕΠ των μηχανικών?

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...