Ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική εναντίον Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Δείτε τις εισηγήσεις και τις βιντεοσκοπημένες παρουσιάσεις της εκδήλωσης με θέμα:  
Ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική εναντίον Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης 
(Παρασκευή 20 Ιουνίου 2012).

Εισηγήσεις – Παρεμβάσεις

Κώστας Βεργόπουλος
 «Κατεβάστε το άρθρο: “Η ιδεολογία της καταστροφής”
«…Στη χώρα με το χαμηλότερο στην Ευρώπη κόστος δημόσιας διοίκησης εδραιώνεται η ατεκμηρίωτη πεποίθηση περί «σπάταλου κράτους». Στη χώρα με τον υψηλότερο στην Ευρώπη σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου κατά την 8ετία 2001-2008, διαπιστεύεται η ιδέα του υπερκαταναλωτισμού ως αιτία της κρίσης. Η ένοχη συνείδηση επιβαρύνεται με αδιάκοπο σφυροκόπημα περί πελατειακών σχέσεων και διαφθοράς. Ωστόσο, κάθε ελληνική «ιδιαιτερότητα», όσο μεγάλη και να θεωρηθεί, ωχριά σε σύγκριση με το καθοριστικό κενό ευρωπαϊκής διαχείρισης της κρίσης. Η κερδοσκοπία που σήμερα πλήττει την Ευρώπη απορρέει από την ανισομέρεια ανάμεσα στις χώρες μέλη. Θα όφειλε το ευρωπαϊκό σύνολο να καλύπτει τις αποκλίσεις των μελών του. Αντ’ αυτού, τις αφήνει ακάλυπτες, τις προσφέρει στην κερδοσκοπία, ενοχοποιώντας γι’ αυτό τα θύματα. Όταν τα τελευταία «κατανοούν» την εξόντωσή τους, τότε μόνον η ολοκλήρωση του έργου της καταστροφής μπορεί να εξαντλήσει και την ιδεολογία της καταστροφής».

Ζαχαρίας Δεμαθάς
«Κατεβάστε το άρθρο: “Νομισματικές διαταραχές και κρίσεις 1939-1953 και η υπέρβασή τους”
«…Οι νομισματικές διαταραχές και κρίσεις στον 20ό αιώνα, σε σύγκριση με το 19ο έως τη δεκαετία του 1950, είναι κυρίως αποτέλεσμα των προβλημάτων που επέφεραν οι δύο μεγάλοι παγκόσμιοι πόλεμοι στην ελληνική οικονομία και κοινωνία…, Η μελέτη των νομισματικών κρίσεων στην Ελλάδα αυτήν την περίοδο αποτελεί ένα προνομιούχο πεδίο μελέτης της πολιτικής διείσδυσης των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων στις μικρές χώρες, και των μορφών γενικότερων αλληλεξαρτήσεων ανάμεσα στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ των εμπλεκόμενων μερών…
 Η άρση των νομισματικών διαταραχών και κρίσεων έχει σοβαρό κοινωνικό κόστος, που δεν διαμοιράζεται ισομερώς στους πολίτες της χώρας. Είναι φανερό ότι κάποιοι προσφέρουν άνισα για την αυριανή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, καθώς βραχυπρόθεσμα όλες οι σταθεροποιήσεις συνδέονται με τη δημιουργία οικονομικής ύφεσης. Από την άλλη μεριά, κατά τη διάρκεια των νομισματικών διαταραχών δημιουργούνται φαινόμενα κοινωνικής αποδυνάμωσης και οικονομικού εκφυλισμού. Οι στρεβλές επιχειρηματικές συμπεριφορές που εκδηλώθηκαν σε αυτές τις περιόδους δεν ήταν χωρίς σημασία για τις επόμενες».

Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος
Η κυνική Κοινοτική αντίφαση: Μονεταριστική πολιτική εναντίον Ευρωπαϊκής Ενοποίησης
«…Η Ευρώπη εγκατέλειψε σταδιακά, μετά τα μέσα της δεκαετίας του ΄70, τις αρχές του Κέυνς για ένα κράτος ισχυρό και παρεμβατικό σε κοινωφελείς υποδομές και παροχές και λειτουργεί τα τελευταία 30 χρόνια στα πλαίσια μιας κυνικής «κοινοτικής» αντίφασης: Οι «δυνατές» χώρες της κυριαρχούν ήδη στην ενιαία εσωτερική αγορά, τα εμπορικά τους ισοζύγια αντέχουν και στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων στις διεθνείς αγορές, γι’ αυτό επιβάλλουν την απρόσκοπτη διακίνηση αγαθών και κεφαλαίων και με τις εκτός Ε.Ε. «δυνατές» χώρες. 
Αφήνονται λοιπόν απροστάτευτες οι κυβερνήσεις και οι λαοί των χωρών που μειονεκτούν παραγωγικά αλλά και παρασύρονται με κάθε θεμιτό -και μερικές φορές αθέμιτο- μέσο προς την υπερκατανάλωση των φθηνότερων εισαγόμενων προϊόντων. Οδηγούνται στην αποβιομηχάνιση, τη συρρίκνωση της γεωργοκτηνοτροφικής τους παραγωγής, τον αλόγιστο δανεισμό και την υπερχρέωση. Οι ισχυροί… αρνούνται παράλληλα να στηρίξουν με ενιαία ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά μέτρα τις προβληματικές οικονομίες αυτών των αδύνατων χωρών, εγκαταλείποντάς τες στο έλεος της διεθνούς κερδοσκοπίας. Παραμένει επομένως κενός λόγος η ισότιμη προστασία του κοινωνικού κεκτημένου και η κατοχύρωση του αισθήματος ασφάλειας όλων ανεξαιρέτως των ευρωπαίων πολιτών».

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Ανάπτυξη, Ανάγκες, Εκδηλώσεις. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...